BTW terugvragen zonnepanelen

Geld terugvragen zonnepanelen
Beoordeel dit artikel

BTW terugvragen zonnepanelen

BTW terugvragen zonnepanelen? Mensen die ná 20 juni 2013 zonnepanelen hebben laten plaatsen op hun woning, kunnen de BTW over de aanschafprijs en installatiekosten van de aangeschafte zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst. Heb je zonnepanelen laten plaatsen voor bijvoorbeeld € 5.000,–? Je kunt dan ruim € 865,– terug vragen van de Belastingdienst.

Plaats je zonnepanelen? Dan lever je de opgewekte stroom aan je energieleverancier. Van die opgewekte stroom gebruik jij natuurlijk een deel voor jezelf. Jij levert dus stroom aan de energieleverancier en de energieleverancier levert stroom aan jou. Voor de omzetbelasting (BTW) ben je dan ondernemer.

De criteria om te worden aangemerkt als ondernemer voor de BTW zijn de volgende:

 • Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit?
  Als je zelfstandig werkt en je hebt inkomsten, dan ben je meestal ondernemer voor de btw. Je kunt ondernemer zijn voor de btw, ongeacht de rechtsvorm die je kiest.
 • Heb je regelmatig inkomsten?
  Je moet regelmatig inkomsten hebben uit je bedrijf of beroep. Het maakt hierbij niet uit of je winst maakt. Mogelijk maak je in het begin van je onderneming zelfs verlies. Ook dan moet je btw betalen over je omzet.
 • Heb je inkomsten naast jouw werk in vaste dienst?
  Over inkomsten naast jouw werk in vaste dienst moet je meestal btw betalen. Bijvoorbeeld als je als stukadoor naast je vaste baan regelmatig stucwerk doet.
 • Exploiteer je een vermogensbestanddeel of een recht?
  Als je een vermogensbestanddeel of een recht exploiteert, bijvoorbeeld omdat je een pand verhuurt of een vergoeding voor een octrooirecht ontvangt, dan ben je meestal ondernemer voor de btw.

Als je als particulier zonnepanelen plaatst en daarmee stroom opwekt en deze stroom levert aan je energieleverancier, dan voldoe je aan bovenstaande voorwaarden.

Je kunt je dan bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer voor de omzetbelasting door eenvoudig een brief te sturen naar het Belastingkantoor waaronder jij valt. Je vraagt de Belastingdienst in je brief om jou aan te merken als ondernemer voor de omzetbelasting en verzoekt de Belastingdienst een BTW- nummer te verstrekken.

BTW terugvragen zonnepanelen

Zodra dit nummer is verstrekt zal de Belastingdienst je vragen om elk kwartaal een aangifte omzetbelasting in te dienen. De Belastingdienst kan overigens ook een anders tijdvak bepalen, bijvoorbeeld een heel kalenderjaar. Als je bijvoorbeeld op 2 januari 2015 zonnepanelen aanschaft dan moet je aangifte doen over het tijdvak kwartaal 1. In dát tijdvak vraag je de BTW die je hebt betaald bij de aanschaf van de zonnepanelen terug van de Belastingdienst.

Naast de betaalde BTW die je gaat opgeven in de aangifte omzetbelasting, moet je ook je omzet aangeven die je genereert met je zonnepanelen. Omdat erg lastig is om exact vast te stellen hoe hoog die omzet is mag je gebruik maken van een fofait:

Opwekvermogen in Wattpiek per jaar Forfait:
0- 1000 € 5
1001- 2000 € 10
2001- 3000 € 20
3001- 4000 € 30
4001- 5000 € 40

De genoemde bedragen zijn de BTW bedragen die je moet afdragen op jaarbasis. Stel je koopt op 2 januari 2015 zonnepanelen met een vermogen van 3050 wattpiek per jaar, dan geef je een forfait aan van € 30,–. De BTW die je hebt betaald vraag je terug als voorbelasting. Het saldo van beide bedragen krijg je terug van de Belastingdienst.

De eventuele kwartalen van het betreffende jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft die volgen op het kwartaal waarin je de BTW hebt teruggevraagd, kun je aangeven op € 0,–.

Als ondernemer voor de omzetbelasting kun je gebruik maken van de zogenoemde Kleine Ondernemersregeling (KOR). Die regeling houdt onder andere in dat als je BTW afdracht voor een heel jaar ónder de € 1.345,– blijft, je een korting op de af te dragen omzetbelasting krijgt van 100% van het af te dragen bedrag. De opbrengst die je genereert met je zonnepanelen mag dus grofweg op jaarbasis niet hoger zijn dan € 6.405,–. (21% x € 6.405,– = € 1.345,–). Dit zou betekenen dat je ruim € 500,– per maand genereert met je zonnepanelen. Een dergelijk hoge opbrengst is doorgaans niet haalbaar met je zonnepanelen. (tenzij je natuurlijk een heleboel zonnepanelen plaatst, maar dan heb je dus ook veel ruimte nodig daarvoor).

Zolang je ondernemer bent voor de omzetbelasting moet je in principe elk kwartaal aangifte omzetbelasting doen. Wellicht heeft de Belastingdienst je ingedeeld op jaaraangifte, je doet in dat geval eenmaal per jaar aangifte omzetbelasting. Indien je verwacht dat je jaarlijks volledig onder de Kleine Ondernemersregeling valt (je draagt dus per saldo geen BTW af omdat je 100% korting krijgt) dan kun je vrijstelling aanvragen voor je administratieve verplichtingen omtrent de omzetbelasting. Zodra je die vrijstelling hebt gekregen per brief hoef je geen aangifte omzetbelasting meer te doen. In het jaar van aanschaf doe je dus aangifte omzetbelasting, de jaren daarna niet meer. Het is belangrijk pas te stoppen met het insturen van aangiften omzetbelasting vanaf het moment dat je de toezegging voor vrijstelling per brief binnen hebt gekregen. Anders loop je de kans op forse geschatte naheffingen met de daarbij behorende (hoge) boetes.

Het stappenplan voor een correcte aanvraag:

Na plaatsing van de panelen: zorg dat je een factuur hebt

Stuur een brief met de aanvraag van een BTW- identificatienummer naar jouw belastingkantoor. Vindt jouw belastingkantoor hier. Ook kun je eventueel gebruik maken van dit formulier.

Je ontvangt een bericht over de toekenning van een BTW- identificatienummer en de termijnen waarover je aangifte omzetbelasting moet doen. Daarnaast ontvang je een formulier om je bankrekening door te kunnen geven.

Je doet aangifte omzetbelasting via het beveiligde gedeelte voor ondernemers, of je kunt dit laten doen door je eigen belastingadviseur óf door één van onze partners voor slechts € 75,–: Adfisc Belastingadvies, Noordelijke Administratie Coöperatie U.A. De teruggave omzetbelasting wordt door de Belastingdienst binnen enkele weken uitbetaald.

Je stuurt een brief naar je belastingkantoor waarin je aangeeft dat je met ingang van 1 januari van het jaar, volgend op het jaar waarover je aangifte doet, vrijstelling wilt voor je administratieve verplichtingen. 

Zodra je de bevestiging hebt ontvangen dat je geen aangifte omzetbelasting meer hoeft te doen, kun je stoppen met het insturen van de periodieke aangifte omzetbelasting. Periodes waarvoor je nog aangifte moet doen, met uitzondering van de periode waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft, kun je op nul zetten.

 

2 thoughts on “BTW terugvragen zonnepanelen”

 1. Peter zegt:

  Goed geschreven! Handige informatie waar ik zeker wat aan heb.

  Geef uw stem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>