Hoe besparen op energie in je eigen woning?

Geld Besparen
Beoordeel dit artikel

Op welke manieren kun je besparen op energie in je eigen woning?

Er zijn diverse maatregelen die je kunt nemen om te besparen op energie in je eigen woning.  Er bestaan diverse subsidies en belastingvoordelen. Sommige gemeenten bieden subidie op het aanbrengen van energiebesparende maatregelen.

Wij geven jou een aantal tips

Hieronder geven wij een aantal tips die jou wellicht kunnen helpen om je huis energiezuiniger te maken.

Isoleren: je kunt je woning isoleren door het aanbrengen van bijvoorbeeld dakisolatie en/of vloerisolatie. Ook het plaatsen van nieuwe kozijnen met HR++ glas kan ervoor zorgen dat je met je woning behoorlijk minder energie verbruikt.

Denk bijvoorbeeld ook eens aan de vervanging van een oude verwarmingsketel. Een ketel van bijvoorbeeld 20 jaar oud kost je veel meer aan energie dan een nieuwe HR 107 combiketel.

Op de website verbeteruwhuis.nl kun je bekijken welke besparende maatregelen voor jou eigen woning geschikt zijn. Je weet meteen wat je kosten zijn en wat het je oplevert aan energiebesparing.

slimme meter

Welke mogelijkheden heb ik om te kunnen besparen op energie?

Zoals hierboven aangegeven zijn er diverse mogelijkheden om de aan te brengen energiebesparende maatregelen te bekostigen.

Zo kun je een goedkope lening afsluiten die je gebruikt voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen aan je woning. Bijvoorbeeld het energiebespaarfonds biedt een lening met een lage rente voor bedragen tussen de € 2.500,– en de € 25.000,– met een looptijd van 7 of 10 jaar. De looptijd is afhankelijk van de hoogte van de lening.

Tot en met 30 juni 2015 kun je gebruik maken van een lager tarief aan omzetbelasting (BTW). Dit tarief is tijdelijk verlaagd van 21% naar 6%. Het lage tarief geldt voor de renovatie en herstel van woningen die niet jonger zijn dan 2 jaar.

Op de website www.energiesubsidiewijzer.nl kun je eenvoudig bekijken welke gemeenten in Nederland subsidies geven voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen.

Verder is het mogelijk, indien je inkomen dat toelaat, om de kosten voor energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypothecaire lening.  De rente is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van je inkomsten voor de inkomstenbelasting.

Wil je optimaal inzicht in jouw energieverbruik?

Via je energieleverancier kun je eventueel gebruik gaan maken van een zogenaamde “slimme meter”. Een slimme meter houdt nauwkeurig je energieverbruik bij waarvan je elke 2 maanden een overzicht kunt aanvragen van je verbuikte energie en de kosten die daar ongeveer bij horen. Mocht je elke dag willen bijhouden wat je verbruik aan energie is dan kun je de verbruiksmanager koppelen aan de meter.

Neem contact op met je netbeheerder als je graag wilt weten of je in aanmerking komt voor een slimme meter.

One thought on “Hoe besparen op energie in je eigen woning?”

  1. Derk zegt:

    Ik heb vorig jaar nieuwe kozijnen laten plaatsen met HR++ glas en daarnaast alle verlichting vervangen voor LED verlichting. Dit heeft toch een behoorlijk effect op de energierekening.
    De rekening is zeker een paar honderd euro lager geworden.

    Geef uw stem!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>